A hibátlan webdesign alapja

2013. 06. 28.A hibátlan webdesign alapja 5 lépésben

Először is a grafika az, amire nagy hangsúlyt kell fektetni a webdesign tervezésénél. A méret ne haladja meg a 10–12 kB-ot oldalanként. Igaz, hogy ma már a legtöbb helyen gyors az internet, de nincs bosszantóbb, mint a lassan betöltődő oldalak. Az oldalak lassúságának egyik legfőbb oka a hatalmas képek, melyeket pedig lehet optimalizálni. Mindig olyan grafikát kell használni, ami stílusban megfelel a tartalomhoz. Nem érdemes továbbá villogó, vibráló képeket használni, melyek csak idegesítik az embereket. 

webdesign tippek

Webgrafika és a weboldal elemek elrendezése

A honlap elrendezése a következő lépés. Mindig maradj a szabványos elrendezéseknél. Nem véletlen, hogy a weboldalakon és újságokban is megtalálható három oszlopos elrendezés a legnépszerűbb. Érdemes a grafikáidat az elrendezésed elemeiként kezelni, ugyanis azok így többek lehetnek egy egyszerű grafikáknál. 
 

Tipográfia, betűtípusok

 
A betűtípusok ugyancsak fontos szerepet töltenek be. A követendő elv: talpas betűket a címsorokhoz, talpatlan betűket a szöveghez használj. A talpatlan betűket sokkal könnyebb monitorokon olvasni a képernyők felbontása miatt. Korlátozd oldalad két-három szabványos font típusra, így az sokkal könnyebben olvasható, átlátható. Természetesen mindig szabványos font típusokat válassz. 
 

Szabvány hirdetések

 
A hirdetésekkel óvatosan kell bánni. Ha a hirdetések elszaporodnak, akkor sok olvasó azonnal tovább fog állni. A hirdetéseket is úgy kell kezelni, mint a többi képet, tehát legyenek kicsik és ne villogjanak, kapcsolódjanak a tartalomhoz. A szabvány hirdetés méretekre is érdemes odafigyelni!
 

Böngésző és kijelző függetlenség

 
Sokan nem gondolnak olvasóikra. Megjelenés előtt teszteld le honlapod több böngészőben is, hogy az biztosan működjön minden esetben. Az operációs rendszerekre ugyanez érvényes, ami működik a Windows alatt, az már nem biztos, hogy menni fog Macintosh alatt futó böngészőről is. Végül pedig olyan tartalmat írj, amit az olvasóid igényelnek, amire kíváncsiak lehetnek.