Jelszótabletta és jelszó tetkó

2013. 06. 04.A Google feltalálta a jelszótablettát és a jelszó tetoválást

Az All Things Digital D11 című konferenciáján tartott előadásán Regina Dugan és csapata néhány innovatív technológiával kísérleteznek, melyek a jelszóval védett információk biztonságát próbálják megtartani. Az Index.hu szerint a Google által felvásárolt Motorola speciális projektekkel foglalkozó csapata olyan ötletekkel állt elő, melyek nem kis kivetnivalót hagynak maguk után.

Jelszó védelem tablettával * Motorola’s password in a pill and electronic tattoo

Mindegyik ötlet a hagyományos, begépelt jelszókat váltaná le: egyrészt úgy, hogy a felhasználó egy személyre szabott tetoválást kap a karjára, ami azonosítja viselőjét, és meggátolja, hogy más hozzáférhessen a fiókjainkhoz. Elmondták azt is, hogy a tetoválás eltávolítható.

Egy másik érdekes ötlet az úgynevezett jelszótabletta: ezt egy olyan kapszulának írtak le, amit le kell nyelni, és az ember gyomrában, a működéséhez szükséges energiát a gyomorsavból véve, egy 18 bites kódot sugároz, amit a megfelelő vevő jelszóként tud értelmezni.

Dugan elmondta, hogy ezek az ötletek nem biztos, hogy megvalósulnak. Minden esetre érdekes módja lenne mindez a hagyományos, jelszóval védett tartalmak biztonságban tartására.

Minden törhető, csak idő és (erő)forrás kérdése

Tökéletes védelem nincs. Láthatod, milyen egyszerűen visszafejthetők a biztonságosnak hitt titkosítások (md5 jelszó - nulla). Csak idő és erőforrás(ok) kérdése, mennyi idő alatt, törhető fel bármilyen védelem. Technikailag, az hogy rajtad van, vagy benned van, csak részletkérdés.  Leginkább arra világított rá a dolog, hogy mennyire fontos a biztonság és az érékeny adatok védelme.