PDF generálás Codeigniter-TCPDF

2012. 01. 07.Van néhány saját fejlesztésű CMS rendszerem (tartalom kezelő rendszer), amit egyedi webalkalmazás fejlesztéshez előszeretettel használok. Ilyen az egyik Codeigniter alapú rendszerem is. A napokban egy érdekes munkán dolgoztam, amiben az eredményeket PDF formátumban kellet előállítanom.

Fontos megjegyeznem, hogy Smarty keretrendszert használtam és szerettem volna HTML-ből előállítani PDF doksit. 

codeigniter_pdf_generalas.cropped.png

Miért pont HTML-ből?

Mert rendkívül egyszerűen lehet formázni benne a megjeleníteni kívánt adatokat. Használhatsz táblázatokat, stílusokat, formázásokat. Valamint könnyen áttekinthető.

A választásom a Codeigniter TCPDF-re esett..

Magát a Lib-et a CI WIKI alapján telepítsd fel. A WIKI alapján töltsd le a config és pdf lib. állományt és másold be a kívánt helyre. Majd töltsd le a TCPDF pack-ot. Ne zavarjon, hogy a WIKI-ben egy-két útvonal nem passzol.. a config-ban állítsd át és működni fog.

Miért pont TCPDF?

A betegségeivel együtt is egy jól használhat, megfelelő dokumentációval rendelkező PHP library. Szerencsére a fejlesztés nem halt ki alóla. 2011 decemberében adtak ki egy új verziót.

Tippek a használatához

Ne nagyon formázgassuk a HTML kódunkat, használjuk bátran a régi jól bevált HTML tag-eket (table/tr/td h1/h2/h3 strong/i/b/ (width, height, img) ). Ha nem jelenik meg a formázás, vagy a táblázat, valószínű valamelyik elemet nem zártuk le. Sok minden formázást (CSS), HTML elemet támogat, de a javaslatom, hogy vegyük 1xűre a figurát a megjelenítéssel! pl.: megjelenít űrlap elemeket is (checkbox, radió), viszont némelyik PDF nézegetőben nem fog megjelenni.

Árvíztűrő tükörfúrógép / + a faszerszám..

Az ékezetes karakterek (Árvíztűrő tükörfúrógép) (Azért egy Angol nyelvterületen élő és fejlesztő kódernek mennyivel 1xűbb az élete, szerintem fogalma sincs ezekről a dolgokról.) Hát ha kérdőjelet látsz némelyiknél szövegnél nem kell meglepődni :)! A példakódban nem véletlenül használom ezt a fontot!

Példakód egy beizzított TCPDF-nél, milyen a kód:
http://pastebin.com/utAj9aNu

Az utolsó sort figyeld meg! Ha I a vége, akkor kinyomja a display-re a PDF doksit. Ha F-et adsz meg, elmenti fájlba. Persze ehhez a fájl neve helyett egy útvonalat kell megadni, ami írható.

Régebben írtam erről néhány cikket, tehát van számtalan 1xűbb és bonyolultabb megoldás.

Ha szeretnél PDF doksikat előállítani és nem megy a dolog, keress meg bátran!

 


Hozzászólás beküldése:

 ____ __ __ ____ __ __  ___ __ __ 
( _ \( )( )(_ _)( )( ) / __)( )( )
 )  / )(__)(  )(  )(__)( ( (__ )(__)( 
(_)\_)(______) (__) (______) \___)(______)