Slideshow miért vagy miért ne?

2013. 09. 15.Biztos láttál már weboldalon olyat, hogy hatalmas képek váltakoznak a főoldalon, vagy galéria oldalon. Ezek nagyon szépek és látványosak. Helyenként hasznosak is, főleg ha szöveges információkat is hordoznak. Ennek ellenére bennem némi ellenérzést kelt, több okból is.

A bejegyzés nem arról szól, hogy egy kövület webfejlesztő, leszavaz szép dolgokat, mert nem halad a korral. Hanem választ keresünk arra, hogy vajon valóban hasznosak-e a képváltó effektek, amelyek nagyméretű képeket pörgetnek.

Tényleg gonosz a nagyméretű képanimáció a weboldalunkra nézve?

5 dolog, ami miatt nem látom annyira hasznosnak:

 1. A kevés szöveg esete. (A CMS használók, még ha elmondod százszor is, hogy a tartalom a legfontosabb, simán nem töltik ki a kép attribútumokat, vagy éppen kevés szöveges információt adnak meg.)
 2. A nagy képek használata. (Mi tudjuk, hogy kell optimalizálni egy képet, mit érdemes webre kirakni és mit nem. Ezeket az ismereteket nem várhatjuk el az ügyfelektől)
 3. Videók megjelenítése a slideshow-kban. (Itt is jelentkezik felhasználói és szerver oldali erőforrás használat, ezért ezek sem gyorsítanak az oldalunkon.)
 4. Weboldal betöltődési ideje megnőhet. (Tudjuk, hogy keresőoptimalizálási szempont és egy lassú weboldalt nem igazán díjjaznak a felhasználók)
 5. Responsive slideshow. (Miért is ne lassítsuk a mobil eszközökön való megjelenítést is?)

 

Usability, slideshow, carousel, accordion, kép animációk

Nyilván ettől még fogok használni ilyet, mert van rá igény. Ellenben kell hozzá némi szakértelem, hogy milyen tartalmat és hogyan helyezünk el benne. Trükközhetünk a betöltődéssel, de hol a határ? Miért büntet a kereső, mit fogad el?
A tartalom a legfontosabb a weben, Vajon az ügyfelek is értik ezt? Sok tartalmat fog készíteni a képek alá? Érdekes grafikával fogja ellátni, amiért rá fognak kattintani?
Jó az, ha mobilra optimalizált weboldal is lerántja ezeket a nagyméretű képeket? Mennyi az a képszám, ami ideális? Ha nem figyelünk erre, akkor bizony az oldalunk egy monstrum lesz, amit a felhasználók nem fognak látogatni. Vajon magas a kattintási arány ezeken az elemeken?

Értik-e a kezdő internet felhasználók (mert valljuk be, sokan vannak), mik azok a harmonika szerű animációval nyitogatható fejléc képek? (Átlag felhasználónak szokatlan működés.)

Sebesség: Voltál úgy, hogy elkezdted olvasni és még bele sem kezdted, már tovább is lépett az animáció?

Banner vakság
: voltál már úgy, hogy simán átsiklottál a reklámok felett? Használsz reklám blokkoló eszközöket a böngésződben?

5 dolog amiért érdemes használni (-és legyünk tisztában a banner vakság fogalmával):

 1. Ha jó grafikával látjuk el a slideshow elemeket, akkor hasznos lehet.
 2. Ha értünk az optimalizáláshoz a tartalomgyártáshoz, akkor szintén hasznos lehet.
 3. Ha vásárlásra ösztönöz vagy több ügyfelünk lesz tőle.
 4. Ha megfelelő oldalon használjuk, például egy Brand oldalon.
 5. Ha kedvezményt adsz vele.


A megfelelő helyen, megfelelő tudással felvérezve hasznos lehet.
Saját oldalamon, eltávolítottam, komoly döntés volt. Pedig nagyon fontos volt számomra és tényleg csilli-villi képek voltak benne, szövegekkel. Gyakorlatilag a design része volt a főoldalon. Viszont a keresőkben az oldal zuhanórepülésbe kezdett. Most már több hónap után jobb helyen van. Lehet ennek is köszönhető az eredmény.

Körhinta effekt, képanimáció, nagyméretű fejléc slider jó ez?

Fontos, ha nem működik el kell engedni. Inkább egy eleme legyen, de az termeljen pénz, mind több, de csak ezért, hogy legyen.
Minden egyes komoly webes elemről egy üzleti weblapnál el kell dönteni, hogy hasznos-e a cégnek, vagy nem. Ha nem, akkor tovább kell lépni, el kell engedni, még ha annyira népszerű is.

Tesztelésre használhatunk Google Analytics-et. Akár az átkattintásokat is naplózhatjuk vele, vagy a forgatásokat is.

Statisztika adatok:
http://weedygarden.net/2013/01/carousel-stats/
http://www.nngroup.com/articles/auto-forwarding/

 


Hozzászólás beküldése:

 ____ ____ ___ ____ _  _ ____ 
(_ _)( ___)/ __)( ___)( )_( )(_ _)
 )(  )__) \__ \ )__) ) _ ( _)(_ 
 (__) (____)(___/(____)(_) (_)(____)