Szíved Spam-mel van tele

2013. 07. 10.A spamrobotok elleni védekezés

A napokban betéptem néhány kéretlen levélen. Fél éve kapom őket, 100x leiratkoztam róla, spam mappába dobtam és még is jött. Egy pici odafigyeléssel talán kevesebb ilyen élményünk lehet.

Egyik kedvenc zenéből egy részlet: Szíved Spam-mel van tele. Hallgas meg a Youtube-on.

Szíved Spammal van tele

Semmi sem kötelező elv alapján adjunk meg adatokat

Én több esetben nem regisztráltam komolynak tűnő oldalakra, mert soknak éreztem a rólam kért információkat. Használatósági szempontok alapján, pl.: egy webshopban úgy is végig kell tudni vinni a vásárlást, hogy nem regisztrálunk.

Ha nem vagyunk biztosak a levél eredetében, hívjuk fel az adott bankot, céget, stb.. Nem kell azonnal válaszolnunk egy spam emailre! Nézzük meg mennyi paramétert tartalmaznak a hivatkozások a levélben, mielőtt rákattintanánk.

Bizonyára mindenki találkozott már kéretlen levelekkel (spam), amiket bizonyos spamrobotok küldenek tovább, miután megszerzik az e-mail címünket és elraktározzák az adatbázisukba későbbi felhasználásra. Ezeket a spamrobotokat próbálják csali oldalakra irányítani, ahol valótlan e-mail címeket gyűjthetnek be, de sajnos erre az eshetőségre ki vannak képezve és mindez nem ér semmit.

Csak indokolt esetbe adjuk meg a személyes adatainkat!

De akkor hogyan előzzük meg a spamrobotok támadását? Először is, ne adjuk meg e-mail címünket azokon az oldalakon, ahol látható a "mailto", különben több, mint valószínű, hogy a címünk bizony el lesz raktározva. Másodszor, ha űrlapot töltünk ki, legyünk figyelmesek arra, hogy a felesleges adatok lekérése baljós lehet. Ilyenkor jobb, ha nem adunk meg valós adatokat, mivel ez is a spamrobot taktikája.

Megfontolt feliratkozások a hírlevél listákra

Bármilyen meglepő, ezekkel akár kereskedhetnek is. Mikor leiratkozunk az egyikről, még 100 helyen ott van a címünk..

Továbbá, ha hírlevélre akarunk feliratkozni, gondoljuk meg kétszer, mivel egy idő után rengeteg kéretlen e-maillel áraszthatják el fiókunkat. Különösen vigyázzunk az adatainkra a chat, fórum vagy blog használatakor, és figyelmesen olvassuk el a felhasználói feltételeket és szabályokat!

Ha tehát szeretné elkerülni, hogy a spamrobotok áldozata legyen, inkább olvassa el a hosszú felhasználói feltételeket és szabályzatokat, valamint kezelje óvatosan az adatait, hiszen sokan visszaélhetnek velük.

 


Hozzászólás beküldése:

 ____ __ __ __  ____ _ _ __ __ 
 (_ _)( )( )( ) ( ___)( )/ )( )( )
.-_)(  )(__)( )(__ )__) ) ( )(__)( 
\____) (______)(____)(____)(_)\_)(______)